Βουνά, τηλεοράσεις, ψυγεία, κινητά τηλέφωνα, οθόνες και παρόμοιες συσκευές απορρίπτονται όλο και περισσότερο επηρεάζουν το μέλλον μας. Λέγεται e-waste. Το 2017 εκτιμάται ότι ο όγκος του το ίδιο θα 65,4 εκατομμύρια τόνους, ένα ισοδύναμο βάρους 200 ουρανοξύστες, όπως το Empire State της Νέας Υόρκης, που υπολογίζεται σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών (UNU). Ανακύκλωση αυτό το κομμάτι είναι δυνατό και αναγκαίο, εξηγεί Βερν José Pérez, διευθύνων σύμβουλος της Recyclia πλατφόρμα.

Ορισμένες από αυτές τις μικρές συσκευές περιέχουν ιδιαίτερα τοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον και την υγεία, έτσι ώστε να συνιστούν σοβαρό κίνδυνο όταν καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, που αναμιγνύεται με τα υπόλοιπα σκουπίδια, αντί να ανακυκλώνονται με τρόπο ελεγχόμενο.Κατάταξη των e-αποβλήτων

“Αν και κάποια είναι ακίνδυνα, όπως έναν εκτυπωτή ή υπολογιστή, και άλλοι, όπως ψυγεία περιέχουν μονωτικά αφροί των οποίων η χημική σύνθεση είναι πολύ επιβλαβείς,” Recyclia εκπρόσωπος επισημαίνει σε τηλεφωνική συνομιλία. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που περιλαμβάνει πολλά ιδρύματα που ειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο είδος ανακύκλωσης. Καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλεκτρονικών αποβλήτων, όπως Ecophymatics (εξοπλισμός γραφείου), Tragamobile (mobile) ή Ecolum (λαμπτήρες).

“Υπάρχουν μοντέλα κινητών τηλεφώνων από τα οποία έως και το 90% των υλικών τους μπορούν να ανακτηθούν. Η ανακύκλωση τους με κατάλληλο τρόπο ευνοεί επίσης την κυκλική οικονομία”, επισημαίνει ο Πέρεζ.

Στην Ισπανία, το 2014 παρήχθησαν 817 εκατομμύρια κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων (περίπου 18 κιλά ανά άτομο), όπως φαίνεται στο χάρτη της πρωτοβουλίας StEP που προώθησε η UNU. Αν και, για λόγους μεγέθους, η Ισπανία δεν είναι μεταξύ των χωρών που παράγουν τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα, τα Ηνωμένα Έθνη την χώρα της Ευρωπαϊκής ανακύκλωσης ουρά, ακριβώς μπροστά από τη Ρουμανία και την Κύπρο. Δεν είναι γνωστό πού τελειώνει το 80% αυτών των ισπανικών αποβλήτων.

Κατάταξη των e-αποβλήτων

Δημιουργήστε το δικό σας infographics
Κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ισπανία

1.- Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρονικών συσκευών.

Όλο και περισσότερες συσκευές καταναλώνονται και αντικαθίστανται πιο γρήγορα από μια νέα. η μείωση της κατανάλωσης είναι ένα προληπτικό μέτρο, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των τόνων αποβλήτων που πρόκειται να ανακυκλωθούν. “Μείωση της κατανάλωσης σημαίνει επανεκπαίδευση του χρήστη, ο οποίος είναι μόλις αντιστέκεται σε ορισμένες πολιτικές μάρκετινγκ τώρα.”

Αλλά, λέει ο Recyclia manager, οι κατασκευαστές έχουν επίσης κάτι να πει γι ‘ αυτό: “Οικολογικού σχεδιασμού γίνεται κοινή, στην οποία το προϊόν έχει σχεδιαστεί από την αρχή να σκέφτομαι πώς θα είναι ανακυκλωμένο και αποφεύγοντας πολύπλοκες υλικά, όπως βίδες.

Επαναχρησιμοποιήστε το προϊόν.

E-ανακύκλωση εμπειρογνώμονες συστήσει τους φίλους ή την οικογένεια κληρονομήσει τον εξοπλισμό που δουλεύει ακόμα, ή που προσφέρονται στην αγορά μεταχειρισμένων. “Η τάση να δώσει μια δεύτερη ζωή στις συσκευές μας είναι διαδεδομένη στην Ισπανία. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα της δωρεάς του προϊόντος σε εξειδικευμένες Μκο, πάντα εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του, γιατί υπάρχουν πολλά πικαρέσκ σε αυτόν τον τομέα”, δήλωσε ο José Pérez.

Όταν το προϊόν δεν λειτουργεί πλέον και δεν υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από κάποιον κοντά σε αυτό, θα πρέπει να επιλέξετε για την ανακύκλωση. Ο καταναλωτής μπορεί να παραδώσει την παλιά συσκευή στην εγκατάσταση όπου αγοράζεται μια νέα. Το κατάστημα απαιτείται από το νόμο για να το πάρει, ανεξάρτητα από το εμπορικό σήμα ή το μοντέλο. Είναι κάτι σαν σχέδιο ανανέωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και αν δεν είναι πελάτης. “Κάθε κατάστημα πάνω από 400 τετραγωνικά μέτρα που πωλούν ηλεκτρονικά απαιτείται επίσης να πάρει παλιά μοντέλα, αν καταλαμβάνουν λιγότερο από 25 εκατοστά. Ένας χώρος αποθήκευσης πρέπει να είναι διαθέσιμος για ανακύκλωση”, αναφέρει η Recyclia.Εκτός από εμπορικά σημεία, υπάρχει ένα δίκτυο ηλεκτρονικών σημεία συλλογής σε όλη την Ισπανία, που χωρίζονται μεταξύ μπαταρίες, κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και βρίσκονται σε αυτούς τους χάρτες.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here